Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Hesse Hermann

Hermann Hesse (1877-1962) oli saksalainen runoilija, kirjailija ja taidemaalari, joka palkittiin vuonna 1946 Nobelin kirjallisuuspalkinnolla. Hänen tunnetuimpia romaanejaan ovat Arosusi ja Lasihelmipeli. Hessen teoksissa jatkuvasti toistuvia teemoja ovat humaanius ja ihmisen olemuksen syvemmän ymmärtämisen tarve. Niihin on jättänyt jälkensä myös kirjailijan kiinnostus psykoanalyysiin, uskontoihin, buddhalaiseen ja hindulaiseen filosofiaan, Nietzscheen ja Dostojevskiin sekä eksistentialismiin.

Hessen varhaiset teokset syntyivät vielä 1800-luvun perinteeseen. Hessen runous sekä Alppien pojan kieli ja tyyli edustavat kauttaaltaan romantiikkaa. Hesse itse piti Alppien poikaa Gottfried Kellerin Der grüne Heinrichin tyyppisenä kehitysromaanina (Bildungsroman). Kirjoissaan Hesse asettui vastustamaan kasvavaa teollistumista ja kaupungistumista osoittaen taipumusta Saksan nuorisoliikkeen mukaiseen ajatteluun. Näistä uusromanttisista muodon ja sisällön piirteistä Hesse luopui myöhemmin. Alppien pojan antiteesirakenne, joka ilmenee kaupungin ja maaseudun sekä miehen ja naisen vastakkainasettelussa, on sen sijaan havaittavissa myös Hessen myöhemmistä pääteoksista, kuten Demianissa ja Arosudessa.

Tutustumisella psykologi Carl Gustav Jungin arkkityyppioppiin oli Hessen teoksiin ratkaiseva vaikutus, joka ilmenee ensi kerran romaanissa Demian. Demianissa näkyy vielä kehitysromaanin perinteet, mutta samoin kuin Arosudessa tapahtumat sijoittuvat enemmänkin sisäiseen sielunmaailmaan kuin ulkoiseen todellisuuteen. Yhdeksi Hessen teoksien pääteemaksi muodostui nuoren ihmisen tie itseensä. Tästä syystä lukemattomat nuoret valitsivat ja valitsevat edelleen Hessen suosikkikirjailijakseen.

Eräs olennainen tekijä Hessen teoksissa on ihmisen henkinen olemus, erityisesti romaanissa Siddhartha. Sen tapahtumat kietoutuvat intialaisiin viisauksiin, taolaisuuteen ja kristilliseen mystiikkaan. Pääajatus, jonka mukaan tie viisauteen lähtee yksilöstä itsestään, on kuitenkin tyypillinen länsimainen lähtökohta, joka ei vastaa mitään aasialaista oppia.

Tuotteita yhteensä 2 kpl
hesse_assisin.jpg&width=280&height=500

Assisin Franciscus

Julkaisuvuosi: 2007 ISBN: 978-952-5086-91-1
Hermann Hesselle (1877-1962) Franciscus Assisilainen (1181-1226) oli armoitettu ja esikuvallinen ihminen, vaatimaton saarnaaja ja hilpeä trubaduuri. Hesse kirjoitti Franciscuksen pyhimyselämäkerran innoittuneella, mutta myös keskiajan henkeä tavoittelevalla..
Hinta: 11.00 €
hesse_kulkija.jpg&width=280&height=500

Kulkija

Julkaisuvuosi: 2010 ISBN: 978-952-5804-15-7
Kulkija saattaa yhteen Hermann Hessen kaksi keskeistä pienoisteosta, kaksi omaelämäkerrallista matkalla olon kuvausta. Vaellus (1920) vie kaukokaipuisen, itseään etsivän romantikon vaeltelemaan Etelä-Sveitsin vuorille ja laaksoihin. Tuokiokuvia sävyttää maagisen..
Hinta: 10.00 €